با یاد خدا توحید و نیکى به پدر و مادر، سرآغاز یک رشته احکام مهم اسلامى لا تجْعَلْ مَعَ اللَّهِ إِلَهاً ءَاخَرَ فَتَقْعُدَ مَذْمُوماً مخْذُولاً(22) **تفسیر آیات 26 تا 29: من انفق شیئا فى غیر طاعة الله فهو مبذر و من انفق فى سبیل الله فهو مقتصد : کسى که در غیر راه اطاعت فرمان خدا مالى انفاق کند، تبذیر کننده است و کسى که در راه خدا انفاق کند میانه رواست و نیز از آنحضرت نقل شده که روزى دستور داد رطب براى خوردن حاضران بیاورند، بعضى رطب را مى خوردند و هسته آنرا به دور مى افکندند، فرمود : این کار را نکنید که این تبذیر است و خدا فساد را دوست نمى دارد!!
سوره اسراء برای من، پر از آموزه های دینی بود!!
موقع رسیدن به آیات مربوط به پدر و مادر، نکته ای در تفسیرش دیدم که برام خیلی جالب بود !!
قرار گرفتن آیات توحید در کنار احسان به پدر و مادر حکایت از ارزشمند بودن بیش از حد نیکی به این بزرگواران است!
خدایا ممنونم ازتون، بابت چنین مونس ارزشمندی که برایم قرار دادید
وَ قَضى رَبُّک أَلا تَعْبُدُوا إِلا إِیَّاهُ وَ بِالْوَلِدَیْنِ إِحْسناًإِمَّا یَبْلُغَنَّ عِندَک الْکبرَ أَحَدُهُمَا أَوْ کِلاهُمَا فَلا تَقُل لهَُّمَا أُفٍ وَ لا تَنهَرْهُمَا وَ قُل لَّهُمَا قَوْلاً کرِیماً(23)
وَ اخْفِض لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَ قُل رَّب ارْحَمْهُمَا کَمَا رَبَّیَانى صغِیراً(24) رَّبُّکمْ أَعْلَمُ بِمَا فى نُفُوسِکمْ إِن تَکُونُوا صلِحِینَ فَإِنَّهُ کانَ لِلأَوَّبِینَ غَفُوراً(25)
"نخست از توحید شروع کرده مى گوید : با خداوند یگانه (الله) هیچ معبودى قرار مده (لا تجعل مع الله الها آخر). نمى گوید معبود دیگرى را با خدا پرستش مکن، بلکه می گوید قرار مده تا معنى وسیع ترى داشته باشد، یعنى نه در عقیده، نه در عمل، نه در دعا و تقاضا و نه در پرستش معبود دیگرى را در کنار الله قرار مده. سپس به بیان نتیجه مرگبار شرک پرداخته مى گوید : اگر شریکى براى او قائل شوى با مذمت و خذلان فرو خواهى نشست (فتقعد مذموما مخذولا). بعد از اصل توحید به یکى از اساسى ترین تعلیمات انسانى انبیاء ضمن تاکید مجدد بر توحید اشاره کرده مى گوید: پروردگارت فرمان داده که تنها او را بپرستید و نسبت به پدر و مادر نیکى کنید (و قضى ربک الا تعبدوا الا ایاه و بالوالدین احسانا) قرار دادن توحید یعنى اساسى ترین اصل اسلامى در کنار نیکى به پدر و مادر تاکید دیگرى است بر اهمیت این دستور اسلامى. مطلق بودن احسان که هر گونه نیکى را دربرمى گیرد و همچنین، والدین که مسلمان و کافر را شامل مى شود، سومین و چهارمین تاکید در این جمله است.سپس به بیان یکى از مصداقهاى روشن نیکى به پدر و مادر پرداخته مى گوید: هر گاه یکى از آن دو، یا هر دو آنها، نزد تو به سن پیرى و شکستگى برسند ( آنچنان که نیازمند به مراقبت دائمى تو باشند) از هر گونه محبت در موردآنها دریغ مدار، و کمترین اهانتى به آنان مکن، حتى سبک ترین تعبیر نامؤدبانه یعنى اف به آنها مگو ( اما یبلغن عندک الکبر احدهما او کلاهما فلا تقل لهما اف). و بر سر آنها فریاد مزن ( و لا تنهرهما).بلکه با گفتار سنجیده و لطیف و بزرگوارانه با آنها سخن بگو ( و قل لهما قولا کریما)."*(مابقی در ادامه مطلب)
رعایت اعتدال در انفاق و بخشش:
وَ ءَاتِ ذَا الْقُرْبى حَقَّهُ وَ الْمِسکِینَ وَابْنَ السبِیلِ وَ لا تُبَذِّرْ تَبْذِیراً(26)
إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کانُوا إِخْوَنَ الشیَطِینِوَ کانَ الشیْطنُ لِرَبِّهِ کَفُوراً(27) وَ إِمَّا تُعْرِضنَّ عَنهُمُ ابْتِغَاءَ رَحْمَةٍ مِّن رَّبِّک تَرْجُوهَا فَقُل لَّهُمْ قَوْلاً مَّیْسوراً(28)
وَ لا تجْعَلْ یَدَک مَغْلُولَةً إِلى عُنُقِک وَ لا تَبْسطهَا کلَّ الْبَسطِ فَتَقْعُدَ مَلُوماً محْسوراً(29) إِنَّ رَبَّک یَبْسط الرِّزْقَ لِمَن یَشاءُ وَ یَقْدِرُإِنَّهُ کانَ بِعِبَادِهِ خَبِیرَا بَصِیراً(30)
"نخست مى گوید: حق ذى القربى و نزدیکان را به آنها بده ( و آت ذا القربى حقه). و همچنین مستمندان و درراه ماندگان را ( و المسکین و ابن السبیل ) : در عین حال هرگز دست به تبذیر نیالاى ( و لا تبذر تبذیرا ) . تبذیر در اصل از ماده بذر و به معنى پاشیدن دانه مىآید، منتها این کلمه مخصوص مواردى است که انسان اموال خود را به صورت غیر منطقى و فساد، مصرف مى کند، و معادل آن در فارسى امروز ریخت وپاش است. و به تعبیر دیگر تبذیر آنست که مال در غیر موردش مصرف شود هر چند کم باشد، و اگر در موردش صرف شود تبذیر نیست هر چند زیاد باشد. ==>چنانکه در تفسیر عیاشى از امام صادق (ع) مى خوانیم: که در ذیل این آیه در پاسخ سؤال کننده اى فرمود:" **(مابقی در ادامه مطلب)
*"و نهایت فروتنى را در برابر آنها بنما، و بال هاى تواضع خود را در برابرشان از محبت و لطف فرود آر ( و اخفض لهما جناح الذل من الرحمة).
و بگو بار پروردگارا ! آنها را مشمول رحمت خویش قرار ده همان گونه که در کودکى مرا تربیت کردهاند ( و قل رب ارحمهما کما ربیانى صغیرا )و از آنجا که گاهى در رابطه با حفظ حقوق پدر و مادر و احترام آنها و تواضعى که بر فرزند لازم است ممکن است لغزش هائى پیش بیاید که انسان آگاهانه یا ناآگاه به سوى آن کشیده شود در آخرین آیه مورد بحث مى گوید: پروردگار شما به آنچه در دل و جان شما است از شما آگاهتر است ( ربکم اعلم بما فى نفوسکم ) چرا که علم او در همه زمینه ها حضورى و ثابت و ازلى و ابدى و خالى از هر گونه اشتباه است در حالى که علوم شما واجد این صفات نیست . بنابراین اگر بدون قصد طغیان و سرکشى در برابر فرمان خدا لغزشى در زمینه احترام و نیکى به پدر و مادر از شما سر زند و بلافاصله پشیمان شدید و در مقام جبران برآئید مسلما مشمول عفو خدا خواهید شد : اگر شما صالح باشید و توبه کار خداوند توبه کاران را مى آمرزد ( ان تکونوا صالحین فانه کان للاوابین غفورا )
پیامبر (ص) فرمود : ایاکم و عقوق الوالدین فان ریح الجنة توجد من مسیرة الف عام و لا یجدها عاق : بترسید از اینکه عاق پدر و مادر و مغضوب آنها شوید، زیرا بوى بهشت از پانصد سال راه به مشام مى رسد، ولى هیچگاه به کسانى که در مورد خشم پدر و مادر هستند نخواهد رسید.
سید قطب در تفسیر فى ظلال حدیثى به این مضمون از پیامبر (ص) نقل مى کند که مردى مشغول طواف بود و مادرش را بر دوش گرفته طواف مى داد، پیامبر (ص) را در همان حال مشاهده کرد عرض کرد آیا حق مادرم را با این کار انجام دادم، فرمود : نه حتى جبران یکى از ناله هاى او را ( به هنگام وضع حمل ) نمى کند !
==>دقت در مساله اسراف و تبذیر تا آن حد است که در حدیثى مى خوانیم پیامبر(ص) از راهى عبور مى کرد، یکى از یارانش بنام سعد مشغول وضوء گرفتن بود، و آب زیاد مى ریخت، فرمود : چرا اسراف مى کنى اى سعد ! عرض کرد : آیا در آب وضو نیز اسراف است ؟ فرمود : نعم و ان کنت على نهر جار : آرى هر چند در کنار نهر جارى باشى.!! آیه بعد به منزله استدلال و تاکیدى بر نهى از تبذیر است، مى فرماید : تبذیر کنندگان برادران شیاطین هستند ( ان المبذرین کانوا اخوان الشیاطین ) . و شیطان، کفران نعمتهاى پروردگار کرد (و کان الشیطان لربه کفورا).
و از آنجا که گاهى مسکینى به انسان رو مى آورد و امکاناتى براى پاسخ گوئى به نیاز او در اختیارش نیست، آیه بعد طرز برخورد صریح با نیازمندان را در چنین شرائطى بیان مىکند و مى گوید اگر از این نیازمندان به خاطر ( نداشتن امکانات و ) انتظار رحمت خدا که به امید آن هستى روى برگردانى نباید این روى گرداندن توأم با تحقیر و خشونت و بى احترامى باشد، بلکه باید با گفتارى نرم و سنجیده و توأم با محبت با آنها برخورد کنى حتى اگر مى توانى وعده آینده را به آنها بدهى و مایوسشان نسازى ( و إما تعرضن عنهم ابتغاء رحمة من ربک ترجوها فقل لهم قولا میسورا )
در آیه بعد روى این مساله تاکید کرده مى گوید : دست خود را بر گردن خویش بسته قرار مده (و لا تجعل یدک مغلولة الى عنقک)
این تعبیر کنایه لطیفى است از اینکه دست دهنده داشته باش، و همچون بخیلان که گوئى دستهایشان به گردنشان با غل و زنجیر بستهاند و قادر به کمک و انفاق نیستند مباش . از سوئى دیگر دست خود را فوق العاده گشاده مدار، و بذل و بخشش بى حساب مکن که سبب شود از کار بمانى، و مورد ملامت این و آن قرار گیرى، و از مردم جدا شوى ( و لا تبسط ها کل البسط فتقعد ملوما محسورا). همانگونه که بسته بودن دست به گردن کنایه از بخل، گشودن دستها به طور کامل آنچنانکه از جمله و لا تبسطها کل البسط استفاده مىشود کنایه از بذل و بخشش بى حساب است"
برگرفته از تفسیر نمونه
Design By : Pichak |