خدای مهربونم، ای مهربان ترین مهربانان، کمکم کن قصص : تِلْک الدَّارُ الاَخِرَةُ نجْعَلُهَا لِلَّذِینَ لا یُرِیدُونَ عُلُوًّا فی الأَرْضِ وَ لا فَساداًوَ الْعَقِبَةُ لِلْمُتَّقِینَ(83) برام جالب بود. داشتم سوره لقمان را حفظ می کردم تا رسیدم به این آیه: "( اگر آنچه روی زمین از درختان است قلم شوند، و دریا برای آن مرکب گردد، و هفت دریا به آن افزوده شود، اینها همه تمام می شوند اما کلمات خدا پایان نمی گیرد، خداوند عزیز و حکیم است)" سوره احزاب : یَأَیهَا النَّبیُّ قُل لاَزْوَجِک وَ بَنَاتِک وَ نِساءِ الْمُؤْمِنِینَ یُدْنِینَ عَلَیهِنَّ مِن جَلَبِیبِهِنَّ ذَلِک أَدْنی أَن یُعْرَفْنَ فَلا یُؤْذَیْنَ وَ کانَ اللَّهُ غَفُوراً رَّحِیماً(59) یَأَیهَا الَّذِینَ ءَامَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ قُولُوا قَوْلاً سدِیداً (70) جوابش رو در تفسیرنمونه پیدا کردم (2)
کمکم کن تا نورانیت آیاتت قلبم رو نورانی کنه و دلم رو جلا بده،
کمکم کن تا با خواندن آیاتت روحم از تعلقات مادی آزاد بشه، پرواز کنه!!
پرواز کنه به سوی نور...
"(این سرای آخرت را تنها برای کسانی قرار می دهیم که اراده برتریجوئی در زمین و فساد را ندارند، و عاقبت نیک برای پرهیزکاران است.)"
توضیحات بیشتر آیه فوق خیلی برام جالب بود در ادامه مطلب قسمتی از تفسیر آیه را گذاشتم(1)
سوره لقمان:
وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْتَرِی لَهْوَ الْحَدِیثِ لِیُضِلَّ عَن سَبِیلِ اللَّـهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَیَتَّخِذَهَا هُزُوًا أُولَـئِکَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِینٌ (6)
تفسیر زیبای آیه
یَا بُنَیَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنکَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَکَ إِنَّ ذَلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ (17)
همین موقع بود که صدای اذان کامپیوترم بلند شد
" نماز مهمترین پیوند تو با خالق است، نماز قلب تو را بیدار و روح تو را مصفی، و زندگی تو را روشن می سازد.
آثار گناه را از جانت می شوید، نور ایمان را در سرای قلبت پرتوافکن می دارد، و تو را از فحشاء و منکرات باز می دارد."
وَلَوْ أَنَّمَا فِی الْأَرْضِ مِن شَجَرَةٍ أَقْلَامٌ وَالْبَحْرُ یَمُدُّهُ مِن بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ مَّا نَفِدَتْ کَلِمَاتُ اللَّـهِ إِنَّ اللَّـهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ( 27)
"ای پیامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤ منان بگو جلبابها (روسری های بلند) خود را بر خویش فرو افکنند، این کار برای اینکه (از کنیزان و آلودگان ) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند بهتر است و (اگر تاکنون خطا و کوتاهی از آنها سر زده ) خداوند همواره غفور و رحیم است ."
تفسیر بسیار زیبای آیات
"(1) تفسیر آیه 83 سوره قصص:
تفسیر نمونه:برای افرادی است نه تنها برتری جوی و مفسد نیستند که اراده آن را نیز نمی کنند، قلبشان از این امور پاک، و روحشان از این آلودگی ها منزه است.
در شرح حال و سرنوشت قارون دیدیم آنچه مایه بدبختی و هلاک و نابودی او شد همان استکبار و برتری جوئی بود.
در حدیثی از امیر مؤمنان علی (علیه السلام) می خوانیم : ان لرجل لیعجبه ان یکون شراک نعله اجود من شراک نعل صاحبه فیدخل تحتها ! : گاه می شود که انسان از این لذت می برد که بند کفش او از بند کفش دوستش بهتر باشد و به خاطر همین داخل تحت این آیه می شود، ( چرا که اینهم شاخه کوچکی از برتری جوئی است!).
جالب اینکه صاحب تفسیر کشاف بعد از ذکر این حدیث جمله ای می گوید که : بعضی از طمع کاران علو را در آیه مورد بحث به فرعون می زنند به مقتضی ان فرعون علا فی الارض ( قصص - 4 ) و فساد را به قارون به مقتضای و لا تبغ الفساد فی الارض ( قصص - 77 ) و می گویند کسی که مثل فرعون و قارون نباشد بهشت و سرای جاویدان از آن او است، و به این ترتیب تنها فرعون و قارون و امثال این دو را از بهشت بیرون می فرستند، و بقیه را از آن خود می دانند ! اینها جمله و العاقبة للمتقین که در ذیل این آیه آمده است مورد دقت قرار نداده اند، آنگونه که علی (علیه السلام) در آن دقت فرموده مطلبی را که باید بر این سخن بی فزائیم این است که این گروه حتی در شناخت فرعون و قارون گرفتار اشتباه شده اند، چرا که فرعون هم علو در ارض کرد و هم مفسد بود انه کان من المفسدین ( قصص - 4 ) و قارون نیز فساد در زمین کرد و هم علو و برتری جوئی به مقتضای فخرج علی قومه فی زینته ( قصص - 79).
سخن را در باره این آیه با حدیثی که از امام صادق (علیه السلام) نقل شده پایان می دهیم و آن اینکه هنگامی که امام (علیه السلام) این آیه را تلاوت نمود شروع به گریه کرد و فرمود : ذهبت و الله الامانی عند هذه الایة : با وجود این آیه همه آرزوها بر باد رفته است ! و دسترسی به سرای آخرت مشکل است !
(2)تفسیر آیه 70 سوره احزاب
در حقیقت تقوا پایه اصلاح زبان و سرچشمه گفتار حق است، و گفتار حق یکی از عوامل مؤ ثر اصلاح اعمال، و اصلاح اعمال سبب آمرزش گناهان است، چرا که ان الحسنات یذهبن السیئات ((اعمال نیک گناهان را از بین می برند)) (سوره هود آیه 114).
علمای اخلاق گفته اند: زبان پر برکت ترین عضو بدن، و مؤ ثرترین وسیله طاعت و هدایت و اصلاح است، و در عین حال خطرناکترین و پر گناهترین عضوبدن محسوب می شود، تا آنجا که حدود سی گناه کبیره از همین عضو کوچک صادر می گردد.
جالب اینکه در حدیث دیگری از امام سجاد (علیه السلام ) آمده است که (( زبان هر انسانی همه روز صبح از اعضای دیگر احوال پرسی می کند)) و می گوید: کیف اصبحتم ؟! چگونه صبح کردید؟
همه آنها در پاسخ این اظهار محبت زبان می گویند: بخیر ان ترکتنا: ((حال ما خوب است اگر تو بگذاری ))!
سپس اضافه می کنند: تو را به خدا سوگند ما را رعایت کن، انما نثاببک و نعاقب بک : ((ما به وسیله تو ثواب می بینیم و یا مجازات می شویم ))."
Design By : Pichak |